Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami spauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus.

Argano aliejus plaukams

Parengė GINTE 2015/07/20 0 Komentaras (-ai) Veidui,Įdegio servetėlės,

              
Argano aliejus - skystas auksas ir ožkų indėlis į procesą


Pirmiausia susitarkim dėl terminijos. Arganas – tai medis, labai panašus į alyvmedį. Aliejus daromas iš daugybės arganų - šio medžio vaisių kauliukų branduolių.
Taigi argano aliejus iš tikrųjų yra arganų aliejus, nes daugybės arganų reikia keliems lašams jaunystės eliksyro išspausti.

 

Argano aliejus kosmetikos priemonėse
           
Arganų medžiai (Argania spinosa) auga pietvakarių Maroke. Jų nė nesurasi nesurasi kituose kraštuose. Arganų medžiai gyvuoja iki  250 metų, tačiau net 50 metų jiems prireikia, kad subrandintų pirmuosius vaisius, kurie mažesni už abrikosus. Mažame, geltonai žalsvame mėsingame vaisiuje – panašiame į mums įprastą alyvuogę ar kaukazietišką slyvaitę yra kauliukas su kietu kevalu – tame kevale slepiasi 1-3 mažos branduoliai, kuriuose yra 60 procentų aliejaus.

Šis aliejus labai gerai žinomas ne tik šiaurinėje Afrikoje nuo seniausių laikų, tik Europos šalis informacija apie skystą Afrikos auksą pasiekė gerokai vėliau. Marokietės šį aliejų jau prieš daugelį amžių naudojo visiems grožio ritualams, o berberų gentis argano aliejų naudojo ir medicininiais tikslais: gydyti odos problemas, reumatą bei širdies ligas. Per paskutinį dešimtmetį kosmetikos pasaulis taip pat atrado milžinišką argano aliejaus potencialą: šio aliejaus sudėtyje yra 80 procentų nesočiųjų riebalų rūgščių, nepaprastai didelis vitamino E  kiekis, o labaratoriniai tyrimai patvirtino, kad aliejus turi antioksidacinių savybių, kurios neutralizuoja laisvuosius radikalus, apsaugo jungiamąjį audinį, atkuria odos vandens lipidų sluoksnį, mažina blogojo ir didina gerojo cholesterolio kiekį.

 

Ką daro ožkos?

Arganų vaisius ir lapus labai mėgsta ožkos - vietinių nestebina jų gebėjimas laipioti medžiais ir ėsti vaisius nuo šakų… Turistai irgi dažnai Maroke fotografuoja ožkas medžiuose. Ožkos kadaise buvo pirmoji  arganų aliejaus gamybos dalis.  Kaip? Visai paprasta- ožkos skabo vaisius, o paskui nesuvirškinti arganų kauliukai pasišalina su ožkų “spiromis” - vietiniai gyventojai juos rinkdavo, skaldydavo ir branduolius naudodavo aliejui spausti. Sako, kad dabar ožkoms jau nebeleidžia naikinti arganų derliaus.

Vis dar pats geriausiais,  bet daugiausiai energijos, žmogaus darbo ir laiko reikalaujantis ekologiškiausias būdas - kai argano aliejus gaunamas iš vaisių kauliukų branduolių rankiniu spaudimo būdu su mechaniniu presu ar trintuve.  Aliejaus išgavimas iš argano vaisių yra ilgas ir sunkus procesas, kurį tradiciškai atlikdavo berberų genties moterys: iš 30 kilogramų branduolių išspaudžiamas vos vienas 1 litras argano aliejaus – šis procesas užtrunka apie 15 valandų.
Arganų vaisiai niekuomet nerenkami nuo medžio – jie surenkami tik rudenį, kai jie subręsta ir patys nukrenta nuo medžio. Sausas lukštas yra nulupamas ir vaisiaus branduolys praskeliamas naudojant du akmenis. Aliejaus gaminimo procese panaudojami visi likučiai – lukštai naudojami kaip gyvūnų pašaras, kauliuko kevalas sutrinamas ir naudojamas puodininkystėje bei kaip kosmetinis odos šveitiklis.

Argano aliejus - sunkus kelias iki skysto aukso buteliuke
Žinoma, atsirado ir kiti būdai, kuriems reikia mažiau darbo ir aliejaus galima išspausti šiek tiek daugiau. Didžioji dalis Maroke išgaunamo arganų aliejaus atsiduria grožio produktuose kaip esminė kosmetikos priemonių sudedamoji dalis. Švelniai pakepintos sėklos spaudžiamos maistiniam aliejui, kuris turi riešutinį skonį ir dažnai naudojamas pagardinti salotas. Tačiau ar yra nors viena moteris, kuri arganų aliejų piltų į salotas užuot pylusi ant plaukų?

 

Kaip pasirinkti arganų aliejų?


Kai kas nors staiga išpopuliarėja, visada atsiranda prastų kopijų. Deja, taip. Technologiniai procesai, gamintojų ar prekeivių nesąžiningumas, pirkėjų neatsargumas ir informacijos trūkumas, visa tai gali sugadinti pažintį su arganų aliejumi. Kitą kartą - kaip atpažinti kokybišką arganų aliejų.

Komentuoti